“Rahan ajat” – SKTS:n uuden julkaisusarjan ensimmäinen teos

LATAA KIRJA!

Rahan ajat, toimittaneet Jyrki Pöysä, Juhana Venäläinen ja Tiina Seppä
Rajansiirtäjä I
ISBN 978-951-9451-11-4
ISSN 2490-0435

Lataa e-kirja ohesta tai osta painettuna Tiedekirjasta.

 


Rahan ajat aloittaa Suomen Kansantietouden Tutkijain Seuran uuden Rajansiirtäjä-sarjan. Kansanuskon rajansiirtäjät olivat olentoja, jotka öisin muuttelivat rajamerkkien paikkaa pitäen samalla levottomuutta herättävää meteliä yön pimeydessä. Uusia avauksia, tieteellistä uteliaisuutta ja kokeilumieltä edistämään tarkoitettu julkaisusarja sopii erinomaisesti taloutta uudella tavalla tarkasteleville kirjoituksille.

Elämme aikaa, jossa raha läpäisee, määrittää ja mittauttaa lukemattomin tavoin sosiaalisia suhteita ja kulttuurisia muotoja. Raha “neutraalina tosiasiana” pyrkii piiloutumaan persoonattoman abstraktiutensa taakse, jolloin otteen siitä saa vain sen konkreettisissa käyttöyhteyksissä. Niinpä tässä Rahan ajat-teoksessa ei olekaan tavoitteena kirjoittaa rahan kulttuurihistoriaa tai kulttuurin rahahistoriaa yleensä, vaan tunnistaa ja keriä auki juonteita, joiden kautta raha kunakin hetkenä tekee itsensä ajanmukaiseksi.

Rahan ajat koostuu neljästä kirjoituksesta, jotka käsittelevät rahaa sen paikallisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä konteksteissa. Kirjoituksissa tematisoituvat rahan puute ja liiallisuus, taloudenpidon eli ”raha-asioiden” sukupuolittuneet merkitykset sekä rahatalouden uudenlainen finansialisaatio. Rahan ajat ovat välähdyksennopeita, mutta tarvittaessa myös hitaita tai peräti paikoilleen pysähtyneitä. Kirjoittajat tulevat perinteen- ja kulttuurintutkimuksen tieteenaloilta.