SKTS julkaisee

Tieteen eturintamassa

Elektroloristin (myöhemmin Eloren) ensimmäisessä numerossa vuonna 1994 päätoimittaja Jyrki Pöysä valottaa SKTS:n julkaisuhistoriaa:

Elektroloristin varhaisimmat juuret ulottuvat kerrostumiin, joihin oma muistini ei yllä. Lehden julkaisija, Kansantietouden tutkijoiden outo seura (per. 1937) toimitti jatkosodan varjossa Mitteilungen des Vereins für finnische Volkskunde -lehteä, johon kirjoittivat sellaiset suuruudet kuin Albert Hämäläinen, Väinö Salminen, V.J. Mansikka, A.V. Rantasalo, V. Tarkiainen, Väinö Kaukonen, T.I. Itkonen ja Jouko Hautala.

Ajatus omasta julkaisutoiminnasta on elähdyttänyt myös myöhempiä kansantietouden tutkijoiden sukupolvia. Yhdistys on kaivettu esiin pöytälaatikon perukoilta ainakin kahdesti: 70-luvun alussa ja jälleen 90-luvun alussa. Toistuvat perääntymiset tieteen eturintamasta näyttävät jotenkin kuuluneen yhdistyksen elämänkaareen.

Tieteen eturintamasta ei ole tuosta kuluneen rupeaman aikana väistytty, päin vastoin. SKTS:n julkaiseman, kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän tieteellisen verkkolehden Eloren lisäksi seuralla on myös oma julkaisusarjansa. Tässä vuonna 1996 perustetussa Kultaneito-sarjassa on kesään 2015 mennessä ilmestynyt 17 tutkimusta tai toimitetta kansantietouden alalta.

Jos haluat tarjota tutkimustasi julkaistavaksi Kultaneito-sarjassa, ota yhteyttä seuran julkaisusihteeriin. Julkaisupäätös tehdään arviointiprosessin jälkeen. Julkaistavan teoksen laatija joutuu pääsääntöisesti vastaamaan julkaistavaksi hyväksyttyjen teosten kustannuksista. SKTS pyrkii kuitenkin tukemaan julkaisemista sikäli kuin seuran resurssit antavat myöten.

Eloressa julkaistaan folkloristiikan ja sen lähialojen tutkimusartikkeleita, katsauksia, raportteja ja kirja-arvioita. Kirjoituksia voi tarjota  lehteen ottamalla yhteyttä lehden toimitukseen.